Darmowa dostawa od 119,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

PORADNIK: Jak używać wyciskarki wolnoobrotowej?

2022-11-17
PORADNIK: Jak używać wyciskarki wolnoobrotowej?

Wyciskarki wolnoobrotowe to popularne urządzenia, które goszczą w wielu kuchniach. Możesz wykorzystywać je do tłoczenia soku z warzyw, owoców, ziół, ale nie tylko! Jednak czy wiesz, jak używać wyciskarki, by uzyskać napój o najlepszej jakości? Jakich warzyw i owoców warto używać, a jakich nie? Czym różni się sok z wyciskarki od soku z sokowirówki? Dowiesz się tego z naszego poradnika!

Sokowirówka a wyciskarka

Sokowirówki przez długi czas gościły w naszych domach, ale od kilku lat popularność zyskują wyciskarki wolnoobrotowe. Choć i jedno, i drugie urządzenie służy do uzyskiwania soku, to diametralnie się różnią!

  • prędkość obrotowa - to kluczowa różnica. Tradycyjne sokowirówki działają z prędkością kilku-kilkunasty tys. obrotów na minutę, podczas gdy wyciskarki tłoczą sok z prędkością poniżej 100 obrotów na minutę.
  • jakość soku - przez wysoką prędkość obrotową, sok z sokowirówki będzie bardziej klarowny, niż z wyciskarki.
  • zdrowy sok - dzięki tłoczeniu z niską prędkością, wyciskarka zachowuje wszystkie wartościowe składniki odżywcze owoców i warzyw, jak witaminy oraz mikro- i makroelementy. Sokowirówka podgrzewa i utlenia sok, niszcząc większość z nich!

Instrukcja obsługi to lektura obowiązkowa

To może banalna porada, ale bardzo istotna! Choć urządzenie może być proste i intuicyjne w obsłudze, to zawsze należy zapoznać się z instrukcją obsługi, w której można znaleźć wiele cennych wskazówek. Są to nie tylko informacje praktyczne, ale również takie mające wpływ na bezpieczeństwo i komfort pracy.

Poprawne złożenie urządzenia to podstawa

Wyciskarki posiadają szereg zabezpieczeń, które uniemożliwiają uruchomienie niepoprawnie złożonego urządzenia. Aby wyciskarka działała, wszystkie elementy muszą być na swoim miejscu - szczególną uwagę należy zwrócić na odpowiednie zamontowanie pokrywy. Informacje dotyczące składania wyciskarki opisane są krok po kroku w instrukcji obsługi.

Wszystkie elementy urządzenia muszą być na swoim miejscu – zwłaszcza uszczelki

W misie wyciskarki znajdują się dwie uszczelki. Okrągła uszczelnia ślimak i zapobiega przedostawaniu się soku pod misę. Jeśli widzisz wyciek, sprawdź, czy jest poprawnie zamontowana, czy np. nie podwinęła się. Z kolei uszczelka płaska w wylocie pulpy odpowiada za separację soku i odpadków. Błąd w jej założeniu skutkuje przedostawaniem się soku do odpadków i mniej efektywnym tłoczeniem soku. Jeśli uszczelki są zużyte, uszkodzone mechanicznie lub stwardniałe, wymień je na nowe - części zamienne znajdziesz w naszym sklepie.

Bez pośpiechu – to jest wyciskarka WOLNOOBROTOWA

Wyciskarka wolnoobrotowa, jak sama nazwa wskazuje, służy do powolnego tłoczenia soków z owoców, warzyw i ziół. Jeśli używałeś/łaś wcześniej sokowirówki, która charakteryzowała się wysoką prędkością obrotową i koniecznością dociskania produktów za pomocą popychacza, to czas na zmianę nawyków!

Zaletą wyciskarki wolnoobrotowej jest dłuższe, ale dokładniejsze tłoczenie na zimno. Produkty wrzucone do otworu wlotowego są pobierane przez ślimak w kształcie śruby i nie wymagają popychania ich na siłę. Intensywne popychanie produktów prowadzi do uszkodzenia urządzenia, a także pogorszenia się jakości soku - będzie gęstszy, pełen drobinek, a pulpa wilgotna. Popychacz powinien być używany tylko w przypadku zablokowania się produktu w tunelu wlotowym (i to bez użycia siły!).

Wyciskany sok jest mętny

Wyciskarki wolnoobrotowe zdobyły popularność między innymi dzięki pozyskiwaniu błonnika z wyciskanych produktów, czego efektem jest sok mętny i gęsty. W dużym stopniu klarowność i gęstość soku zależy od jakości tłoczonych produktów. Świeże owoce i warzywa dają więcej soku i jest on znacznie bardziej klarowny. Sok z produktów sezonowanych i suchych jest mętny i jest go odpowiednio mniej. Należy pamiętać, że sok z wyciskarki nigdy nie będzie tak klarowny, jak rozwodnione napoje z kartoników lub sok z sokowirówki.

Jeśli chcesz, by twój sok był bardziej klarowny, spróbuj tych porad!

  • wykorzystuj tylko świeże, soczyste produkty (przechowywanie w lodówce również pozbawia warzywa i owoce wody!).
  • krój produkty na odpowiednie kawałki - ani bardzo drobne, ani bardzo duże.
  • kontroluj tempo pracy - wrzucaj do wyciskarek pojedyncze kawałki, pozwalając ślimakowi je "łapać" bez używania popychacza. Nie wrzucaj dużej ilości kawałków naraz i nie dociskaj siłowo popychaczem.
  • jeśli twoja wyciskarka ma w zestawie kilka sit, wykorzystaj te o najmniejszych dziurkach.
  • jeśli twoja wyciskarka posiada regulację prędkości obrotowej, dopasuj prędkość do twardości produktów (twardsze - wyższa prędkość, miękkie - niższa).
  • jeśli twoja wyciskarka posiada w zestawie sito filtrujące na pojemnik z sokiem - zamontuj je.
  • dbaj o czystość elementów wyciskarki, przede wszystkim sita - zatkane dziurki mogą pogorszyć jakość soku lub doprowadzić do zablokowania urządzenia.

Sok z jabłek

Wyciskarka wolnoobrotowa to świetne urządzenie do tłoczenia soku z jabłęk... Ale nie wszystkich! Do wyciskania nadają się wyłącznie świeże, soczyste i twarde gatunki. Większość jabłek dostępnych w sklepach przez cały rok jest niestety przechowywana w chłodniach, ponadto wiele z nich ma gąbczasty miąższ - z takich jabłek nie uzyskamy klarownego soku, lecz gęsty mus. Należy również pamiętać o odpowiednim, niespiesznym tempie pracy i kawałkach o odpowiedniej wielkości (ani bardzo drobnych, ani bardzo dużych).

Zioła i warzywa liściaste

Tradycyjne sokowirówki nie nadają się do wyciskania soku z ziół lub warzyw liściastych (np. szpinaku). Taką możliwość dają wyciskarki. Należy pamiętać, że takie produkty należy dodawać do otworu wlotowego na zmianę z twardymi warzywami i owocami, takimi jak jabłko lub marchewka. Wyjątkiem są soczyste warzywa liściaste, jak np. kapusta.

Wyciskasz sok z jabłek? Dodaj kilka listków mięty, a twój sok zyska zupełnie nowy wymiar smaku!

Coś wpadło do wyciskarki?

Wyciskarki marki GOTIE radzą sobie nawet z najtwardszymi warzywami i owocami, należy jednak pamiętać, że wszelkie większe i twardsze pestki powinny zostać wydrylowane. Jeśli do wyciskarki dostanie się pestka lub inny twardy przedmiot, może nieodwracalnie uszkodzić elementy czynne urządzenia, jak ślimak czy sito. W takiej sytuacji niezwłocznie wyłącz urządzenie i wymień uszkodzone elementy na nowe. W innym przypadku narażasz swoje bezpieczeństwo, a także ryzykujesz uszkodzeniem całego urządzenia. Części zamienne znajdziesz w naszym sklepie internetowym.

Produkty włókniste – wyciskać czy nie?

Rabarbar, pędy roślin (np. pokrzywy, selera naciowego) i inne rośliny włókniste mogą w łatwy sposób uszkodzić urządzenie - wystarczy, że włókna owiną się wokół ślimaka i nieszczęście gotowe. Nie znaczy to jednak, że musisz z nich rezygnować! W przypadku niektórych roślin zamiast pędów wybierz liście (np. pokrzywa, mięta), z kolei rabarbar czy seler naciowy pokrój na kilkucentymetrowe kawałki.

Czyszczenie wyciskarki – fakty i mity

Elementy wyciskarki wolnoobrotowej myje się szybciej i łatwiej niż w przypadku tradycyjnej sokowirówki, a ponadto niektóre nadają się do mycia w zmywarce.

Należy jednak rozróżnić płukanie z myciem. Płukanie urządzenia sprawdza się w przypadku co najmniej dwukrotnego używania wyciskarki w ciągu dnia. Po zakończeniu wyciskania, można zamknąć korek wylewki i zalać kolektor wodą. Do 12 godzin należy ponownie przepłukać urządzenie i wycisnąć kolejną porcję soku lub umyć elementy czynne urządzenia. Należy dbać o to, aby elementy czynne – a zwłaszcza sito – nie zaschły. Umycie zaschniętych elementów może być trudne lub nawet niemożliwe. Wyciskarka nie umyje się automatycznie. Automatycznie można ją przepłukać.

BPA free – co to jest?

BPA to skrót od substancji o nazwie bisfenol A, która jest organicznym związkiem chemicznym z grupy fenoli, stosowany do produkcji tworzyw sztucznych. Istnieją przypuszczenia, że bisfenol A może być przyczyną niektórych chorób i dla tego został wycofany z procesów produkcyjnych większości produktów. Elementy mające kontakt z żywnością we wszystkich naszych produktach są produkowane z tworzyw niezawierających bisfenolu A.

Jak pokroić owoce i warzywa?

Tak, by swobodnie zmieściły się do otworu wlotowego. Nie zaleca się krojenia produktów w drobną kosteczkę lub w talarki. W przypadku wyciskarek z szerokim wlotem, tzw. big-mouth, możliwe jest wrzucanie nawet całych jabłek czy innych owoców.

Czy muszę obierać owoce i warzywa przed wyciskaniem?

Nie, i nawet jest to niezalecane! To zazwyczaj pod skórką znajduje się najwięcej cennych witamin i mikroelementów. Konstrukcja wyciskarek sprawia, że nie ma możliwości, by skórka czy inne niepożądane odpadki dostały się do soku. Owoce i warzywa wystarczy umyć.

Czy muszę wycinać pestki z wyciskanych owoców?

Nie, jeśli są to drobne i miękkie pestki (jak w jabłkach czy arbuzie). Tak, jeśli są to pestki o wielkości tych w wiśniach i większe. Wyciskarka jest urządzeniem mechanicznym, przystosowanym do wyciskania nawet twardych, ale wyłącznie podatnych na wyciskanie produktów – obecność twardej pestki może doprowadzić do zablokowania i uszkodzenia urządzenia.

Co zrobić, gdy wyciskarka nie działa?

Po pierwsze: sprawdzić, czy w gniazdku jest prąd i czy wtyczka została prawidłowo podłączona.

Po drugie: sprawdzić, czy wyciskarka została poprawnie złożona. Każde z naszych urządzeń posiada blokadę przed przypadkowym uruchomieniem – zazwyczaj jest to przełącznik aktywowany przez właściwie zamontowaną pokrywę misy.

Jeśli wyciskarka jest poprawnie złożona i podłączona do źródła prądu, a mimo to wciąż się nie uruchamia – skontaktuj się z naszym działem obsługi technicznej.

Czy w wyciskarce mogę wyciskać migdały?

Tak, wyciskarka wolnoobrotowa pozwala na przygotowywanie mleka migdałowego i rozmaitych podobnych specjałów. Warunkiem jednak jest wcześniejsze namoczenie i sparzenie migdałów. Należy je zalać gorącą wodą i pozostawić na 24 godziny. Nie wkładać do wyciskarki suchych i twardych migdałów.

Jak umyć wyciskarkę po skończonej pracy?

W pierwszej kolejności najlepiej jest wypłukać misę, korzystając z trybu czyszczenia (o ile dany model jest w nią wyposażony). Następnie należy zdemontować wszystkie elementy czynne i umyć je w wodzie z wykorzystaniem dołączonej do zestawu szczoteczki. Elementy wyciskarki nie nadają się do mycia w zmywarce do naczyń.

Czy wyciskarka jest dobrze złożona?

Każdy z modeli wyciskarek posiada unikatową konstrukcję. Składając urządzenia nakłada się kielich zbiornika na korpus, bądź też nakłada i przekręca. Sposób montażu zawsze opisany jest w instrukcji obsługi. W modelach serii 600 nie ma konieczności zatrzaśnięcia zaczepów korpusu i kielicha zbiornika. Uchwyty mają luz konstrukcyjny dla zapewnienia bezpieczeństwa użytkowania urządzenia. Podczas pracy kielich blokuje się na korpusie samoczynnie. Delikatne ruchy kielicha podczas pracy są zjawiskiem normalnym.

Czy używać korków-niekapków?

Większość z oferowanych przez nas wyciskarek posiada korki na wylotach soku i pulpy. Służą one przede wszystkim do zamknięcia wylotów na czas płukania bądź czyszczenia urządzenia. Nie należy wyciskać soku z zamkniętymi korkami ani dopuszczać do osiągnięcia przez sok poziomu wyższego niż ok. 1/3 wysokości misy – może to doprowadzić do zalania i uszkodzenia przekładni, a w konsekwencji nieodwracalnego uszkodzenia urządzenia.

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel