Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zalety świeżych soków i wyciskarek wolnoobrotowych
Zalety świeżych soków

Od pewnego czasu mamy do czynienia z pozytywnymi trendami w dziedzinie odżywiania: zwracamy uwagę na to, by posiłki i napoje były ekologiczne i zdrowe. Dbamy o to, by utrzymywać nasze organizmy w dobrej kondycji dzięki odpowiedniej, codziennej dawce witamin i składników mineralnych. Jedną z najlepszych i najprostszych metod na zdrowe odżywianie jest picie świeżo tłoczonych soków.

Dlaczego warto pić świeże soki?

Wspieranie codziennej diety piciem tłoczonych soków ma całą gamę zalet.

  • Przygotowywanie soku z wykorzystaniem takich urządzeń, jak wyciskarka wolnoobrotowa, jest bardzo szybkie. Wystarczy umyć owoce czy warzywa i odpowiednio je pokroić - nie trzeba nawet obierać skórki czy drylować małych pestek. 
  • Soki to prawdziwa bomba multiwitaminowa - odpowiednio dobierając kompozycję warzyw i owoców możemy dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych mu witamin, uwalniając się od potrzeby suplementacji sztucznymi środkami.
  • Soki są łatwo przyswajalne przez organizm, dzięki czemu odciążamy układ trawienny.
  • Świeży sok, np. z pomarańczy, może zastąpić kawę w momencie, gdy potrzebujemy zastrzyku energii.
  • Soki pomagają odkwasić organizm w naturalny sposób, co poprawia ogólną kondycję organizmu i samopoczucie.

Urządzenia do tłoczenia soku

Dawniej popularnym urządzeniem do uzyskiwania soku z warzyw i owoców była sokowirówka. Niestety, sok wyciśnięty w ten sposób traci swoje najważniejsze właściwości: z powodu wysokich obrotów rozkładowi ulegają witaminy i mikroelementy, a sam napój jest napowietrzony i spieniony. Konieczne stało się skonstruowanie urządzenia, które tłoczy sok na niższych obrotach, zachowując wszystkie cenne składniki. W ten sposób powstała wyciskarka wolnoobrotowa.

Wyciskarka wolnoobrotowa tłoczy sok z prędkością poniżej 100 obrotów na minutę, podczas gdy sokowirówka wykonuje kilka lub kilkanaście tysięcy obrotów na minutę. W wyciskarce odbywa się tłoczenie na zimno, bez straty witamin. Takie soki są pełnowartościowe, a ponadto wzbogacone o błonnik. Nie są też napowietrzone, dzięki czemu dłużej zachowują świeżość. Istotne jest też to, że wyciskarka wolnoobrotowa nie ogranicza nas tak, jak sokowirówka - można wyciskać w niej sok nie tylko z warzyw i owoców, ale również z roślin zielonych, liści czy ziół. Wiele wyciskarek posiada dodatkowe funkcjonalności, jak przyrządzanie mleka kokosowego i migdałowego. Można w nich także przygotować masę na placki ziemniaczane... i wiele, wiele więcej!

Jeszcze do niedawna wyciskarki były urządzeniami drogimi, oferowanymi tylko przez marki premium. Obecnie rynek się zmienił i wielu producentów oferuje sprzęt dobrej jakości w bardzo przystępnych cenach, zbliżonych do cen sokowirówek.

Podsumujmy - jakie są zalety wyciskarek wolnoobrotowych?

  • Zachowują naturalne witaminy i minerały w soku za sprawą niskich obrotów.
  • Umożliwiają wyciskanie soku z warzyw, owoców, ziół, orzechów i wielu, wielu innych.
  • Sok z wyciskarki może zawierać błonnik, która wpływa pozytywnie na układ trawienny.
  • Warzyw i owoców nie trzeba obierać ani drylować.
  • Są proste w obsłudze.

Naszą ofertę wyciskarek wolnoobrotowych znajdziesz tutaj: Wyciskarki wolnoobrotowe GOTIE

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl