
Większa efektywność wyciskania
Kompaktowe wymiary
Wyciskarki poziome mają inny kształt niż pionowe, ale z reguły są od nich mniejsze i bardziej kompaktowe. To świetne rozwiązanie, jeśli nie dysponujesz dużą ilością miejsca na blacie. Być może nie będzie konieczności chowania urządzenia, ale znajdzie ono swoje stałe miejsce w kuchennym ekosystemie.
Prosta budowa
Wyciskarki poziome posiadają zintegrowaną komorę wyciskania. Zamiast misy i pokrywy elementy czynne - ślimak i sito - znajdują się w pojedynczej tubie, ponadto nie posiadają zabieraka. To sprawia, że poziome wyciskarki mają mniej elementów i są łatwiejsze w składaniu oraz demontażu do czyszczenia. Oznacza to też mniejszą liczbę części, które mogą z biegiem czasu ulec naturalnemu zużyciu.
Duży otwór wlotowy
Podobnie jak niektóre modele pionowe, komora w wyciskarkach poziomych posiada duży otwór wlotowy. Znacznie ułatwia to wrzucanie produktów. Nie musisz kroić warzyw czy owoców drobno - wkładaj całe jabłka czy marchewki, a urządzenie sprawnie się z nimi upora. Podawane produkty grawitacyjnie spadają na ślimak, który działa jak śruba - samodzielnie zaciąga je oraz tłoczy z nich sok.
Zdrowie w szklance soku
Wyciskarki poziome mają równie niską prędkość obrotową, co pionowe. Dzięki temu owoce i warzywa wyciskane są dokładnie, do ostatniej kropli soku. Jest to tłoczenie na zimno - przy tym procesie zostają zachowane wszystkie ważne składniki odżywcze, jak witaminy, minerały oraz makro i mikroelementy.
Uniwersalne, wielofunkcyjne urządzenie
Wyciskarka do owoców i warzyw? Tak, ale nie tylko! Wyciskarkę wolnoobrotową możesz wykorzystać również do:
- tłoczenia soku z ziół i roślin zielonych - świetnie sprawdzają się zwłaszcza jako dodatek, np. liście świeżej mięty dodane do soku jabłkowego fantastycznie wzbogacają jego smak.
- przyrządzania mleka orzechowego - wykorzystaj odpowiednio przygotowane (namaczane w wodzie) orzechy, migdały lub pistacje, by przyrządzić z nich pyszne mleko!
- starcia ziemniaków na placki - nie męcz się z ręcznym tarciem ziemniaków! Wykorzystaj wyciskarkę, by uzyskać masę ziemniaczaną na placki. Wyciskarka oddzieli pulpę od soku. Do uzyskanej suchej pulpy dolej dokładnie tyle soku, ile potrzebujesz, by uzyskać optymalną konsystencję.
- przygotowania pulpy do wypieków - pulpa owocowa i warzywna to nie odpadki! Pozostałości po tłoczeniu soku możesz wykorzystać do wypieków, takich jak ciasto marchewkowe.